Size bir telefon kadar yakınız
0507 204 61 82
13.08.2018
Akıl Zeka Oyunlarının Faydaları Nelerdir ?
Akıl Zeka Oyunlarının Faydaları Nelerdir ?

Akıl Zeka Oyunlarının Faydaları Nelerdir ?



Son Başvuru Tarihi

AKIL ZEKÂ

OYUNLARININ FAYDALARI

NELERDİR?

 

    Zekâ oyunu oynayan çocuk, sürekli olarak zihinsel faaliyet içindedir. Oyuna, çocuğun zihinsel antrenmanı da denilebilir. Oyun sırasında çocuk, yeni kavramları, nesneleri tanımayı ve kullanmayı öğrenir. Sürekli olarak düşünme, algılama, kavrama ve simgeleme gibi zihinsel yönden, soyut yetenekler açısından bir faaliyet içinde olur. Bunlar zihinsel gelişimi etkileyen önemli faktörlerdir.

Çocuklar bu oyunlar sayesinde; bireysel çalışmalar ve grup çalışmalarında yeteneklerini ve potansiyellerini daha iyi kavrar. Bu bilinç özgüvenlerinin artmasına, sistemli ve disiplinli çalışma alışkanlıkları kazanmasına neden olur. Başarısızlık halinde de yılmadan alternatif çözümler ve stratejiler oluşturacak, tutum ve davranış geliştirecek seviyeye ulaşırlar.

    Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak isteyenlerin, ders yoğunluğundan az da olsa uzaklaşmak isteyen öğrencilerin, çocuklarının eğitici oyunlarla vakit geçirerek eğlenirler. Öğrenmelerini isteyen ebeveynlerin; kısacası toplumun her kesiminden binlerce insanın yoğun olarak ilgi gösterdiği, internet ortamında en çok talep alan oyunların başında yer almaktadır. Yalnızca internet ortamında değil, aynı zamanda gerçek yaşamda da pek çok kişi akıl ve zekâ oyunları kurslarına kaydolmakta, zekâlarını daha verimli şekilde kullanabilmek için kendilerini geliştirmeye çalışmaktadır.

Peki her yaştan ve her kesimden insanın farklı amaçlar doğrultusunda oynadığı ve zaman geçirmekten hoşlandığı zekâ oyunlarının faydaları nelerdir? İnsanlar zeka oyunlarını yalnızca eğlence amacıyla mı oynuyor yoksa zekâ oyunlarının çocuklar ve yetişkinler üzerinde olumlu etkileri var mıdır?

                Zekâ oyunları dendiğinde pek çoklarının aklına lego, puzzle ve satranç gelse de aslında özellikle akademisyenler tarafından geliştirilmiş, beynin farklı bölgelerinin çalışmasını sağlayan oyunlar mevcuttur. Zekâ ve akıl oyunlarının çocukların zekâ gelişimine olan etkisi üzerinde yapılan çeşitli araştırmaların da gösterdiği üzere bu tip oyunlar yalnızca çocukların zekâ gelişimini değil, aynı zamanda düşünsel gelişimini de sağlamaktadır. Bu araştırmaların başında ise Berkeley Üniversitesi’nde görevli Dr. Silvia Bunge tarafından yapılmıştır.

 

8 haftalık bir periyodu kapsayan bu araştırma sonucunun gösterdiği üzere haftada iki kez 1 – 1.5 saatlik zekâ oyunları çalışmasının ardından çocukların IQ puanlarında ortalama 13 puanlık bir artış meydana gelmektedir. Bu araştırmadan çıkarılacak sonuç şudur; IQ seviyesi ne olursa olsun kişi, zekâ oyunları ile düzenli olarak vakit geçirdiği takdirde birkaç ay içerisinde zekâ seviyesinde büyük ilerlemeler kaydedebilir.

    Zekâ oyunlarının kapsamı, akla ilk gelen oyunlar olan puzzle, satranç veya legoların vaad ettikleri ile sınırlı değildir. Farklı zekâ oyunlarının sağladığı yararlar da çeşitlilik gösterecektir.

Bilindiği üzere 2012 – 2013 eğitim öğretim yılından itibaren MEB müfredatında da zekâ oyunları ile ilgili dersler yer alacak. Yani artık çocukların eğlenmesi ve bu esnada da eğitici unsurlarla karşılaşması için yalnızca internetteki faydalı siteler aracı olmayacak. Zekâ oyunları dersleri sayesinde çocuklar uzaysal algılama, konsantrasyon, mantık hataları, eşleştirme, tahmin, uzun vadede strateji üretimi, hızlı düşünme, çözüm üretme, taktik geliştirme, soyun düşünce gibi pek çok farklı hususta kendilerini geliştirebilecek.

    Zekâ oyunlarının yararları yalnızca zekâ gelişimi şeklinde mi meydana gelmektedir? Tabii ki hayır! Tıpkı diğer on binlerce farklı oyun gibi, zekâ oyunları ile de eğlenmek mümkün. Özellikle yetişkin bireyler günlük yaşamın stresinden, iş yerindeki karmaşadan bir nebze de olsa uzaklaşmak için son derece iyi bir alternatiftir zekâ oyunları. Amaçsız eğlence imkanı sunan oyunlarla vakit geçirmek veya ücretli oyunlara yüksek meblağlar ödemektense, ücretsiz olarak oynanabilen yüzlerce farklı zekâ oyunları ile eğlenmek daha mantıklı değil mi? Üstelik eğlenirken de kişisel gelişim konusunda da büyük ilerlemeler kaydedilme ihtimali de söz konusuysa, sahip olunan en iyi alternatif olarak zekâ oyunlarını öne sürmek herhalde yanlış olmaz.

Sonuç olarak hem yetişkinler, hem de çocuklar söz konusu olduğunda eğlenme için kullanılabilecek en verimli alternatif zeka oyunlarıdır. Bu sayede hem zeka gelişimi hem de eğlenme ve dinlenme konusunda beklentilerinizi karşılamanın yanı sıra farkında olmadığınız pek çok hususta kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu bağlamda çeşitli zeka oyunları kitaplarından yararlanabileceğiniz gibi aynı zamanda internetteki zeka oyunları konusunda yayın yapan oyun sitelerini de kullanabilirsiniz.

 

ZEKA OYUNLARI ZİHNİNİZİ AÇIK TUTAR

    Zekâ oyunlarının temel çıkış noktası, eğlenceli matematik oyunlarına dayanıyor. Bunlar okulda gördüğümüz havuz ya da işçi problemleri gibidir. Yani matematik mantığı yürüterek çözebileceğiniz sorulardır. Ama her şeyde olduğu gibi zamanla bunlarda da çeşitlenmeler oldu.

Bu işin mantığını, mekanik boyutunu öne çıkarmak isteyenler farklı alanlar yarattı. Mekanik oyunlarda rubik küpü gibi türler karşımıza çıkıyor. Pek çok mağazada bulabileceğiniz ahşap ya da metalden yapılmış, oyuncak da denilebilen bu oyunlarda amaç; bir anahtarı, boncuğu ya da ipi bulunduğu yerden çıkartmak ya da bir düğümü çözmektir.

Şimdilerde bunun örneklerini çeşitli gazete ve dergilerde görmek mümkün. Sözcük oyunları da önemli bir başlıktır. İçinde genel kültürü de barındıran bu oyunlara en güzel örnek; Dan Brown’ın kitaplarında sıkça rastladığımız şifreleme yöntemi, anagramdır. Bunlar dışında son dönemde çok popüler olan sudoku ise mantık oyunlarına dahildir.”

Şimdi sizlere müthiş bir fırsat sunuyoruz. Sizlerde kendinizi bu alanlarda geliştirmek isterseniz hemen bizimle iletişime geçiniz.

Akıl ve zeka oyunları eğitmenliği eğitimi almak için tıklayınız.

Satranç eğitmenlik eğitimi almak için tıklayınız.

Zeka oyunları öğreticisi olmak için tıklayınız.

Mangala eğitmeni olmak için tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz BoşMağazaya Git
    Konuşma Başlat
    Bize Ulaşın
    Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İster misiniz? Konuşma Başlat butonuna tıklayarak hemen bir eğitim danışmanı ile WhatsApp konuşması başlatın.